עבור לאתר אמהוּת - הכל על הריון ולידה

שלחו להדפסה

לידה מכשירנית – הפחד הכי גדול שלי...

פורסם: 09.06.2013
נשים רבות מדמיינות במהלך ההריון את לידת התינוק שלהן, כאשר אחד הפחדים הגדולים שלהן הוא לידה מכשירנית או ניתוח קיסרי חירום.
האם ישנה סיבה לחשוש מהתפתחות כזו בלידה? ואיך מתמודדים עם האפשרות ללידה מכשירנית?


מהי לידה מכשירנית?

לידה מכשירנית הינה לידה בה נעשה שימוש בואקום (שולפן ריק) או במלקחיים על מנת לזרז את יציאת התינוק מרגע שהושגה פתיחה מלאה והראש התבסס היטב באגן. הסיבות ללידת מכשירים הן חשש למצוקה של העובר או מצוקה של היולדת באם תימשך הלידה ללא זירוז.
השימוש בואקום או במלקחיים נעשה לאורך הצירים, כאשר רופא מבצע משיכות עדינות של ראש התינוק החוצה מתעלת הלידה ובכך מזרז את יציאת התינוק ותום הלידה.


מהם היתרונות של לידה מכשירנית?

לידה מכשירנית הינה אפשרות שנשקלת רק כאשר ישנו סיכון אמיתי לשלום העובר או היולדת. לידה מכשירנית מחייבת אינדיקציה רפואית, והיא איננה אפשרות העומדת בפני היולדת או הצוות הפרא רפואי (כמו אחות או מיילדת) במידה והלידה מתארכת באופן טבעי או עולה הרצון בשימוש בה. לעומת זאת, כאשר קיימת אינדיקציה רפואית ללידה מכשירנית או כאשר קיים חשש לשלומם של העובר או היולדת, לידה מכשירנית מצמצמת משמעותית את הסיכוי לניתוח קיסרי חירום וללידת תינוק פגוע או נזק ליולדת במהלך הלידה.

לדוגמה, נוטים להשתמש בלידה מכשירנית כאשר מזהים האטות לא בריאות בדופק העובר, או היפרדות שיליה במהלך הלידה. מבלי לזרז לידה במקרים כאלה, העובר עלול שלא להחזיק מעמד עד שיוכל לנשום אוויר מחוץ לרחם, ולחוות מצב חירום רפואי. האפשרות לערב מכשירים במהלך הלידה תביא לסיום מהיר של הלידה, למתן סיוע רפואי ליולדת או לתינוק באופן כמעט מיידי, ולמניעה של משברים רפואיים חריפים יותר במקרים רבים.


מהם החסרונות של לידה מכשירנית?

לידה מכשירנית מתבצעת על ידי רופא בלבד. רופא מיומן מצמיד את המכשיר לראשו של התינוק באופן זהיר ומיודע, ומסייע לתינוק למצוא את דרכו החוצה בזמן ציר, כלומר בזמן שהוא מתקדם החוצה באופן טבעי בכל מקרה.
לידה מכשירנית מעלה את הסיכון לקרעים או חבורות אצל היולדת, וכן עלולה לגרום לחבורות באיזור הפנים והאוזניים של התינוק, ובמקרים יוצאי דופן אף לשבר בגולגולת.

חשוב לזכור שסיכונים אלה קיימים בעיקר כאשר הרופא המבצע את הפרוצדורה הרפואית אינו מיומן בניהול לידה מכשירנית, או שהוא מיומן במכשיר מסוג אחד (למשל במלקחיים) אך נאלץ להשתמש במכשיר מסוג אחר (למשל ואקום). כאשר המכשיר נמצע בידיים אמונות, הסיכוי לסיבוכים נמוך.

בלידה מתנהל פעמים רבות תהליך של מזעור סיכונים, ולעיתים לידה מכשירנית "נופלת" בתחום האפור והלא ברור של הצורך להתערב בלידה על מנת לזרז אותה אל מול החשיבות הנודעת לתהליך הטבעי של הלידה, על אורכה ומורכבויותיה. תהליך זה של מזעור סיכונים, הינו סובייקטיבי, כלומר הוא משתנה לעיתים בין רופא לרופא, ונובע מתוך המחשבה שלידה המסתיימת בתינוק בריא לחלוטין ויולדת בריאה, הינה לידה מוצלחת.

במקרים מסוימים ניתנת ליולדת הבחירה בין לידה מכשירנית לבין ניתוח קיסרי חירום. במרבית בתי החולים יעדיפו לנסות לידה מכשירנית בטרם ישלחו יולדת לניתוח חירום, מפני שהסיכונים בניתוח שכזה רבים מאלה שבלידת מכשירים.


האם אני יכולה למנוע לידה מכשירנית?

רוב הלידות המכשירניות מתרחשות כתוצאה מחשש למצב חירום המתפתח במהלך הלידה, ולכן לא ניתן למנוע אותם. את יכולה להתרגל לרעיון שאת עלולה לפגוש מכשירים אלה בסוף הלידה שלך ולנסות לראות איך את מתמודדת איתם ללא פאניקה וביעילות, זה יקדם את הלידה במקרה שבאמת תמצאי את עצמך במצב שבו יומלץ לך על לידה מכשירנית.


ממה לחשוש יותר, מואקום או ממלקחיים?

לידה בעזרת ואקום היא אמנם בעלת פחות וותק ביחס ללידה באמצעות מלקחיים (בזמן שלידה באמצעות מלקחיים נערכת מאז המאה ה – 16, לידה באמצעות שולפן ריק, הוא הואקום, החלה רק מאז שנות ה 50 של המאה הקודמת), אולם היא שכיחה יותר, ועל פי רוב גורמת פחות סיבוכים ביחס ללידת מלקחיים.
עם זאת, חשוב לדעת כי הרופא שיילד אתכם מעדיף כנראה מכשיר אחד על פני האחר ויש לו יותר ניסיון בו. לכן, מומלץ לאפשר לרופא להשתמש במכשיר שבו הוא מיומן.