עבור לאתר אמהוּת - הכל על הריון ולידה

שלחו להדפסה

סימפטומים ותופעות במהלך ההריון

פורסם: 16.07.2013
לא פעם אנחנו שומעים ש"הריון זה לא מחלה". המשפט הזה הוא באמת נכון, הריון הוא לא מחלה, הוא יצירה נפלאה של חיים חדשים. בזמן שזה נכון, תקופת ההריון (שאינה קצרה...) מתאפיינת פעמים רבות בבריאות לקויה, מיחושים וכאבים, אי נוחות גופנית ואחרות.
במרבית המקרים ניראה עלייה באי נוחות בשליש הראשון של ההריון (עם נטייה לגודש בשדיים, בחילות והקאות, עייפות מוגברת ושינויים במצב הרוח), הטבה בחודשי השליש השני ושוב הופעה של סימפטומים גופניים בשליש הראשון וככל שההריון מתקדם. רוב הסימפטומים ככולם נעלמים לאחר הלידה.
הנה סקירה קצרה של סימפטומים שכיחים במהלך ההריון:


למעבר מהיר : כאבי בטן, כאבי גב, טחורים, עצירות, צרבת, שינויים בשדיים, דרכי השתן, בחילות/הקאות, עייפות, גודש באף, גזים, התכווצויות שרירים, גירודים, הפרשות בהריון


כאבי בטן

כאבי בטן בהריון עשויים לנבוע בשל מספר סיבות. כמובן, שגם במהלך ההריון, כמו בחיים בכלל, יכולים כאבי הבטן לנבוע מסיבות שאינן קשורות בהריון, כמו למשל קלקול קיבה, בעיות עיכול וכדומה.
מי שלוקחת תוספת ברזל חווה לעיתים עצירות ומכאן גם כאבי בטן.
בשליש ההריון הראשון חוות חלק מהנשים ההרות מתיחה של הרצועות (הליגמנטים) ושרירי הבטן המחזיקים את הרחם ונושאים במשקלו העולה. מתיחה זו גורמת גם היא לכאבים, בעיקר בשיפולי הבטן ובצדדיה. לקראת השליש השלישי מתחילה הרחם להתכווץ כיווצים שאינם מובילים ללידה (מה שלעיתים קרוי "צירי ברקסטון היקס"). אלה התכווצויות בדרגת כאב נמוכה עד בינונית, שאינם מובילים ללידה ואינם מופיעים באופן סדיר, אולם הם מורגשים בבטן ולעיתים גם באיזור הגב התחתון.


כאבי גב

כאבי גב בהריון נובעים בעיקר מהשינויים האנטומיים שעובר גוף האישה. ככל שמשקל ההריון עולה, ובשל מבנה הגוף ההריוני (כך שכל המשקל מתרכז באיזור הבטן), מוצאים את עצמם שרירי הגב לא רק מתמודדים עם הרבה יותר משקל לסחוב, אלא שהנטייה שלנו גם לשנות את היציבה ולאמץ לעצמינו "הליכת ברווז" שמקשה אף יותר על הגב. עם כאבי גב אלה ניתן להתמודד, על ידי ישיבה על כדור פיזיו, השתתפות בשיעורי התעמלות מיוחדים לנשים בהריון, הקפדה על יציבה נכונה ונעליים מתאימות.

לקראת סוף ההריון גם הצירים, בעיקר הצירים המקדימים והלא אפקטיביים, מורגשים לעיתים ככאבים בגב התחתון.


טחורים

טחורים הם תופעה המאפיינת בעיקר עומס במערכת העיכול, ובה מתרחשת התרחבות של כלי הדם המובילים דם לאזור פי הטבעת והחלחולת, כאשר לעיתים כלי דם מורחבים אלה אפילו "נופלים" מתוך פי הטבעת וניתן למשש אותם ולראותם. כלי הדם הנפוחים יתר על המידה לעיתים אף נקרעים במהלך יציאות, וגורמים לנזילה של דם (לעיתים מועט, ולעיתים רב) אל האסלה.

הטחורים הם מצב בריאותי שכיח יחסית, המאפיין נשים בהריון ואנשים שסובלים מעצירות בכלל, והם לעיתים מתרחשים גם בעקבות מאמצי הדחיפה במהלך שלב הלידה האקטיבי.

הטחורים בדרך כלל גורמים לגרד ולכאב, לעיתים לדימומים, כאמור, במיוחד בעת הביקור השירותים.

יש הרבה מה לעשות על מנת להקל על טחורים – לשתות הרבה מים, להעלות את כמות הסיבים התזונתיים בדיאטה, להימנע מדחיפות ומישיבה ממושכת בשירותים ועוד.


עצירות

בזמן הריון, העלייה בהורמון הפרוגסטרון עשויה לגרום לעצירות. גם הכובד והלחץ של הרחם על מערכת העיכול, הירידה ברמת הפעילות הגופנית, וכמובן, נטילה של תוספי ברזל, עשויים כולם להשפיע על מערכת העיכול ולהביא לעצירות.
על מנת להקל על תופעות של עצירות מומלץ לשתות הרבה מים, לצרוך יותר סיבים תזונתיים בדיאטה, ולהשתדל להקפיד על תנועה ופעילות גופנית מתונה המתאימה להריון ולרמת הכושר הגופני האינדיווידואלי.


צרבת

צרבת בהריון היא בין ה"ברכות" המאפיינות את השליש הראשון של ההריון (אם כי יש כאלה שאינן סובלות מצרבות כלל במהלך ההריון, ויש הסובלות מצרבות לאורך כל ההריון עד לסופו). הצרבת נגרמת כתוצאה מהיחלשות הסוגרים שבין קנה הבליעה (הוושט) לקיבה, כך שמזון מעוכל חלקית וחומצות עיכול עלולים למצוא את דרכם במעלה הוושט ולגרום לתחושת בעירה פנימית. על מנת להקל על תחושות צרבת, מומלץ לשנות את הדיאטה – לצרוך יותר ארוחות קטנות במהלך היום, להימנע ממזון מטוגן, מתובל יתר על המידה, או שמן, לא לאכול לקראת השינה או לקראת שכיבה, וללבוש בגדים נוחים ולא לוחצים.


שינויים בשדיים

בזמן שיש נשים שהשדיים שלהן כמעט ולא משתנות במהלך ההריון, יש נשים שהשינויים בשדיים מבשרים להם על קיומו של ההריון. כבר ממש בשבועות ההריון הראשונים, חשות חלק מהנשים תפיחות בשדיים, גדילה שלהם, שינוי ברגישות בהם, שינוי במראם (בעיקר בפיטמה, בציבעה ובגבשושיות שלה לקראת אמצע ההריון) ועוד.
אם את חשה רגישות יתר, כאב או תפיחות בשדיים, ייתכן שתרגישי הקלה אם תשתמשי בחזייה נוחה במיוחד, לאורך שעות היום והלילה. אם השדיים גדלו או שינו את צורתם, שיקלי רכישה של מספר חזיות נוחות ונעימות לשימוש במהלך ההריון. רק אל תקני יותר מדי חזיות, מפני שהשדיים צפויים להמשיך ולהשתנות עד סוף תקופת ההריון וההנקה שלך.


דרכי השתן

אחת ההצקות הנפוצות בתחילת ההריון ובסופו הן דלקות בדרכי השתן ו/או תכיפות במתן שתן. הדלקות בדרכי השתן נגרמות מזיהומים ומלוות בצריבה במהלך מתן שתן ותחושת תכיפות במתן שתן. כל מצב של חשד לזיהום או לדלקת במתן שתן מחייב בדיקה רפואית וטיפול קפדני ומהיר, ומומלץ מאוד לא להתמהמה ולא להמתין עם הבדיקה הרפואית במקרים של חשש לזיהום או דלקת במערכת השתן בהריון.

תחושת התכיפות במתן שתן (כלומר, הצורך לקום חמש פעמים בכל לילה לעשות פיפי) היא אופיינית ואינה נגרמת כתוצאה ממחלה בדרכי השתן, אלא היא נגרמת כתוצאה מהשינויים הפיזיולוגיים הן במבנה וקיבולת הכליות ושלפוחית השתן והן מהלחץ של הרחם על השלפוחית בתחילת ההריון ובסופו.

קצת לא נעים לדבר על זה, אבל נשים רבות סובלות גם מבריחת שתן במהלך ההריון, בעיקר בזמן מאמץ גופני כמו בעת צחוק או עיטוש. אם את מאלה שהתברכו בבריחות שתן אקראיות, נמליץ לך בעיקר על תחתונית טובה.. אל דאגה, כל אלה צפויים להסתיים ממש בימים שלאחר הלידה.


בחילות/הקאות

מאפיינות את השליש הראשון של ההריון, מהשבועות הראשונים ועד לשבוע 14 בערך. לא ברור מדוע נשים בתחילת הריון נוטות לסבול מבחילות, או בכלל, משינויים גדולים בהרגלי התזונה שלהן, אולם, ניתן להתנחם במחשבה שהחל מהשליש השני כל מגוון התחושות הזה בדרך כלל עובר, ושאולי ניתן להשתמש בשינויים אלה על מנת להיטיב את הדיאטה ולהקפיד על תזונה מאוזנת יותר שתטיב הן עם האימא לעתיד והן עם התינוק.


עייפות

חולשה ועייפות הם אולי הסימפטומים המשותפים ביותר לכל ההריוניות, מתחילת ההריון ועד סופו. אולי זה בגלל שהרבה מן האנרגיה המתקבלת בגוף מתועלת לטובת ההריון והשינויים הנדרשים במבנה הפיזיולוגי על מנת לספק את צרכי ההריון (כמו גדילה משמעותית בנפח הדם, שינוי בקצב הלב, שינויים בפעילות מערכת העיכול, היחלשות של מערכת החיסון, ועוד). בדרך כלל, גם המצב הרגשי, חוסר האיזון והרגשנות המגיעה עם ההריון, ביחד עם החששות, הפחדים והתכניות לקראת תקופת תחילת האימהות, כל אלה לא מסייעים לתחושת העייפות והחולשה.
אין פתרון אמיתי לעייפות בהריון. כדאי להתאים את החיים לרמות האנרגיה החדשות שלך, להכין את סביבתך (כי זה עוד יכול להחריף ככל שההריון יתקדם...), לא להיכנס למחויבויות חדשות, להקפיד על לבוש נוח ועל שיגרת חיים אפשרית, ולנוח או לישון כשאת מרגישה בכך צורך ובמידת האפשר.


גודש באף

ככלל, במהלך הריון אנו חוות ייצור יתר של נוזלי גוף, הכוללים הפרשות מהנרתיק, רוק וגם נזלת. בנוסף, חל שינוי במערכת כלי הדם המשפיע על נימי האף העדינים, ולעיתים קרובות חל שינוי במהלך ההריון במבנה מעברי האף. אלה גורמים לא רק להופעה של גודש באף, אלא גם לעיתים להופעה של דימומים מהאף.


גזים

ההאטה בפעילות מערכת העיכול גורמת למזון לעבור בגוף במשך יותר זמן ולהתפרק אחרת. פעמים רבות, כתוצאה מכך ומעודף המשקל על מערכת העיכול, אנו חוות הצטברויות של גזים.
הייצור המוגבר של פרוגסטרון במהלך ההריון גורם הן לתחושת נפיחות בבטן והן להיווצרות של גזים. זאת, ביחד עם לחץ הרחם והתינוק על מערכת העיכול והקיבה, גורמים לתופעה המביכה של ריבוי הצורך בשחרור גזים במהלך ההריון. על מנת להקל על הצטברות הגזים בקיבתך, תוכלי להקטין את הארוחות שלך ולאכול יותר פעמים במהלך היום, להימנע ממאכלים הידועים כגורמים לגזים, להתלבש נוח ולהשתדל להמשיך בפעילות גופנית מתאימה ליכולותייך ולהריון שלך לאורך כל ההריון.


התכווצויות שרירים

התכווצויות שרירים במהלך ההריון מתרחשת בעיקר בשרירי הרגליים, ובעיקר בשעות הלילה. ההתכווצויות נגרמות, ככל הנראה מחוסר בסידן ובמגנזיום בגוף. הכאב לרוב מופיע לאחר תנועה בשרירי הרגל, והוא חד ומפתיע ומשתחרר מעצמו לאחר מספר שניות. על מנת להפחית את התכווצויות השרירים הללו, מומלץ לצרוך תוספי מזון מתאימים ולהקפיד על פעילות גופנית מאוזנת ומתאימה ליכולותייך ולהריון.


גירודים

גרד בעור במהלך ההריון אינו תופעה נפוצה מאוד, אבל כשהוא כבר מגיע לביקור הוא יכול להוות מטרד. הגרד יכול להופיע באזור מסוים בגוף או ממש בכל הגוף, באזור הגב והגפיים. הגרד עלול לגרום לך לרצות לגרד את עצמך כל כך חזק, עד שתפצעי את עורך. אם את נתקלת בסימפטום זה, נמליץ לך לגשת לבדיקה רפואית ולהיעזר בתכשירים רפואיים המביאים הקלה גדולה בחלק מן המקרים.


הפרשות בהריון

לצד שלל התופעות והסימפטומים שתחווי במהלך תקופת ההריון, הפרשות נרתיקיות הן משהו שיכול להופיע בכל שלבי התהליך. נשים רבות נבהלות כאשר הן רואות הפרשה שכזו, אך לרוב מדובר על דבר טבעי ותקין ועל "עוד" תופעת הריון. הפרשות בהריון יכולות להופיע בכמה צורות ואופנים, עם שינויים ספציפיים בין אישה לאישה מבחינת אחידות ההפרשה, צמיגיות, צבע, ריח, תכיפות המקרים והכמות במהלך ההריון. הנה מה שאת יכולה לצפות לו, מתי מדובר על תופעה נורמלית ומתי כדאי ליצור קשר עם גורם רפואי.

למה לצפות מבחינת הפרשות הריון

אחד הסימנים המוקדמים ביותר לכניסה להריון הוא עלייה בהפרשות הנרתיקיות, תופעה הנמשכת במידה כזו או אחרת לאורך ההריון כולו. אפשר לומר כי כשאישה נכנסת להיריון, כל אזור הנרתיק שלה מקבל "חיים משלו", כפי שמומחיות הריון ולידה מגדירות זאת, כאשר כל הנושא של הפרשות בהריון הוא מההיבטים העיקריים לכך.

הפרשות וגינליות נורמליות תהיינה לרוב דקות, שקופות או בגוון חלבי-לבן ועם ריח עדין יחסית, כאשר השינויים בהפרשות בהריון מסוג זה יכולים להתחיל כשבועיים לאחר ההתעברות, אפילו לפני שתדלגי על מחזור וסת חודשי. ככל שההריון מתקדם, ההפרשות הופכות ליותר מהותיות, הן כבדות ותכופות ביותר לקראת סוף ההריון – בשלב זה רצוי ללבוש מגני תחתון עבים ומתאימים. הפרשות בהריון בשלבים המוקדמים והאמצעיים יכולות לעיתים להיות אדמומיות ועם דימום קל, בדר"כ זה טבעי ולא מהווה סימן לדאגה, בהתאם לכמות הדימום ולהרגשה הכללית שלך, פיזית ורגשית, ניתן להתייעץ עם הרופא המלווה כדי לוודא שלא מדובר על סיבוך הריון.

בשלבים הסופיים, הפרשות בהריון לרוב הופכות ריריות, צמיגיות ועבות יותר, עם פסים ריריים שונים ואפילו פסים של דם. זהו סימן מקדים לכך שהגוף מתכונן ללידה ועפ"י רוב אין כל צורך להיבהל או לפנות לטיפול רפואי.

מתי להתקשר לגורם רפואי לגבי הפרשות הריון?

במקרה של הפרשות נרתיקיות חריגות, חשודות ו/או הופעת כאבים חזקים, זה יכול להיות סימן לזיהום או בעיה אחרת בהיריון ומומלץ לפנות לגורם רפואי מתאים לייעוץ, בדיקה ואבחון. בהקשר להפרשות בהריון ומתי כדאי להתקשר לגורם רפואי, הדוגמאות הבאות יכולות לשמש מעין כלל אצבע:

• הפרשה צהובה, ירוקה או בגוון אפור
• הפרשה עם ריח חזק וחריף
• דימום נרתיקי כבד
• הפרשה נרתיקים המלווה עם אדמומיות באזור הנרתיק, גירוד או נפיחות

הפרשות הריון הן תופעה טבעית של כל הריון, אך הן בהחלט יכולות להיות מבהילות או מבלבלות לעיתים. אם את חוששת או לא בטוחה, אל תהססי ופני לרופא המלווה אותך בהריון.