עמוד 1 מתוך 1

המדריך (האישי) לשוק תוספי התזונה

פורסם: 02 אוקטובר 2020, 10:55
על ידי SOLIAIR
.
תמונה


הקדמה:

"טרנדים באים והולכים, אבל כמו שזה נראה, הטרנד של שימוש בתוספי תזונה לתגבור הגוף, למניעה ולטיפול במחלות שונות כאן כדי להישאר. מדפי הפארמים הולכים ומתמלאים בתוספי תזונה משנה לשנה, וסקרים בינלאומיים מהשנים האחרונות מצביעים על כך שהגידול הזה עקבי, וכך גם המודעות והידע של הציבור ביחס לפעילותם של תוספים ספציפיים וליעילות שלהם במצבי בריאות שונים."

עיון:

כיום ידוע, כי כמעט ממחצית מהאוכלוסיה בוחרת ליטול דרך קבע לפחות תוסף תזונה אחד, לשמירה על הבריאות הכללית. תוספי תזונה כשמם הם – מהווים השלמה או תגבור של רכיבי תזונה חיוניים מעבר לתזונה היומיומית, לשם תמיכה בתפקוד תקין של מערכות הגוף ולשיפור המצב הבריאותי. שוק תוספי התזונה העולמי מוערך כיום בכ- 80 מיליארד דולר ובישראל היקף המסחר השנתי צפוי להגיע לכמיליארד שקל על פי הערכות מומחים כבר בשנה הקרובה.

בעשורים האחרונים אנו עדים לטרנד בריאותי שהביא איתו שיטות תזונה פופולריות רבות ועשרות מומחי בריאות (health guru's) מפרסמים דרך בלוגים, אתרי אינטרנט וספרי בריאות את המלצותיהם בנוגע לתזונה וצריכה נבונה של תוספי תזונה. גם אצלנו בישראל כ- 57% מהאוכלוסייה צורכים תוספי תזונה דרך קבע וכיום ההוצאה החודשית הממוצעת בקרב צרכני תוספי התזונה היא בין 100 ל- 200 ש"ח בחודש.

גורמים רבים מניעים את הצמיחה בשוק תוספי התזונה, מלבד הטרנד הבריאותי המתגבר לו אנו עדים בעשורים האחרונים. ישנם כמה גורמים משמעותיים כגון: פרסומים מדעיים עדכניים על יעילות של צמחי מרפא וחשיבות של נוטריאנטים, ויטמינים ומינרלים שונים למניעה או טיפול במחלות, הזדקנות האוכלוסייה ומעורבות גוברת של הרפואה הממסדית ברפואה משלימה וביניהם קופות החולים שתופסות נתח הולך וגדל בשוק התוספים, דבר שנתן לגיטימציה לצריכתם והעלה את התודעה הציבורית לנושא.

מאחר ואין מדובר בתרופות וחל איסור על התוויות רפואיות, אף הפיקוח בתחום זה אינו עוסק ביעילות טיפולית, אלא בבקרת איכות השמה דגש על בטיחות השימוש במוצר. ובכל אופן אם נחזיר את גלגל הזמן כמאה וחמישים שנה לאחור, צמחי מרפא היו התרופות בהן נעשה שימוש במסורות הרפואה הסינית, האיורוודית והמערבית.

אך האם מה שנמכר כיום בחנויות הפארם דומה לצמחי המרפא ששימשו כתרופות לכל דבר במשך אלפי שנות רפואה מסורתית? ציבור הצרכנים איננו מודע למה באמת יש בתוך הכמוסות ולכן הבחירה נעשית ע"י השוואת מחירים בין חברות מתחרות ולא השוואת המוצר. גם כאן נכונה מאוד כתמיד האמירה: אל תסתכל בקנקן אלא במה שבתוכו.

האם נטילת תוספים מספיקה?

נטילת תוספי תזונה היא חשובה, אך היא אינה תחליף לאורח חיים בריא. על מנת להיות בבריאות מיטבית יש להקפיד על תזונה מאוזנת, עשירה ברכיבים טבעיים, לרבות פירות וירקות, אגוזים וזרעים, דגנים מלאים, שומנים איכותיים, חלבונים ועוד. חשוב אף לשלב פעילות גופנית מתאימה, וכמובן מנוחה ראויה, ואם אפשר (וזה חשוב מאוד) לאמץ גישה חיובית ורגועה יותר לחיים.

בהקשר זה נזכיר שוב, כי בישול המזונות ועיבודם לא די שמוריד מאוד מערכם התזונתי ופוגם באיכותם, אלא אף גורם להם להתחמצן, מוריד את כמות האנזימים הפעילים בהם והופך אותם לחומציים יותר, מה שמשפיע גם על מאזן החומציות ברקמות הגוף. אם בכל זאת התזונה היומיומית מכילה אחוז ניכר של מזונות מעובדים ומשקאות קלים תוססים ומומתקים, חשוב בהחלט להעשיר אותה ברכיבי תזונה חיוניים בכמות נאותה באמצעות תוספי תזונה, על מנת להבטיח אספקה סדירה של ויטמינים ומינרלים בהתאם לצורך האישי והבריאותי.

למה חשוב ליטול תוספי תזונה?

בעבר לא היו בנמצא תוספי תזונה, אך כאמור השינויים הגלובליים שהתרחשו במאות האחרונות שינו לא רק את האופן בו אנו מתייחסים למזון אלא גם את המזון עצמו. אנו אמנם יכולים ליהנות ממגוון עצום של פירות וירקות טריים, אך כיוון שכיום האדמות החקלאיות במקומות רבים דלות מאוד בנוטריינטים (חומרים מזינים), והתוצרת החקלאית מרוססת מאוד ומשק החי חשוף לצריכת הורמונים, אנטיביוטיקה ומזון שאינו איכותי – כל אילו משפיעים על איכות המזון שאנו צורכים, ובשל כך בעידן המודרני המתועש, עדיין אפשרי להגיע למצבי מחסור בויטמינים ובמינרלים, בפרט במערב.

למה ומתי נכון לצרוך תוספי תזונה?

אנשים שונים צורכים תוספי תזונה מסיבות שונות, לשם דוגמה אנשים הדוגלים בטבעונות צורכים ויטמין D וויטמין B12 עקב העובדה שמהמזון הם אינם מקבלים אותם די צורכם, ספורטאים צורכים תוספי תזונה ייחודיים בכדי לשפר את ביצועיהם או לתת לגוף אבני בניין בכדי להגדיל את מסת השריר. לעומתם אנשים המתמודדים עם כשל חיסוני או מחלות כרוניות צורכים צמחי מרפא ותוספי תזונה המחזקים את מערכת החיסון ועשויים לתמוך בהליך הריפוי. ויטמינים מקבוצת B משפיעים באופן ישיר על תפקוד המוח ומערכת העצבים ומשתתפים בכל תהליכי חילוף החומרים והפקת אנרגיה בגוף.

דבר נוסף שמניע אנשים לצרוך תוספי תזונה ובצדק, זה טיפולים תרופתיים המחסירים מגופנו רכיבים תזונתיים חיוניים שניתן להשלימם ע"י צריכה נבונה של תוספי תזונה. לשם דוגמה כיום רופאים רבים ממליצים למטופליהם לצרוך פרוביוטיקה במקביל וגם לאחר מתן טיפול אנטיביוטי להשלמת חסרים של ויטמינים או מינרלים, על סמך הערכים בבדיקות הדם או עקב האבחון במחלה או במצב סב-קליני על מנת למנוע את התפתחות המחלה.

לכן זהו הלכה למעשה שוק רחב המורכב מהרבה נישות שונות שלכל אחת מהן צרכים והרגלי צריכה משלה. במסגרת עבודתי כיועץ בשכר לחברות המייצרות ומשווקות מוצרים ממוקדי אוכלוסייה ספציפית, תמיד הקפדתי ללמוד ולהבין לעומק את הצרכים של האוכלוסייה בכדי להביא את הפורמולה הנכונה ביותר לצרכיה. אף בקליניקה אני מקפיד להכיר לעומק את האתגר הבריאותי של כל אדם בכדי לתת המלצה מותאמת אישית.

לטעמי אין אף המלצה גורפת הנכונה לכלל האוכלוסייה וכל אדם ינהג בתבונה אם ייוועץ בבר סמכה בתחום, שכן יש הרבה מאוד התוויות נגד (קונטרה-אינדיקציות) בין תרופות שונות לתוספי תזונה וישנם מצבי בריאות שכיחים, כגון לחץ דם גבולי בהם לאדם מסוים אסור לצרוך תוסף שלאדם אחר היה עשוי להועיל. גילו של האדם, אורח חייו, תזונתו ואף התורשה אותה קיבל מהוריו, כל אלה מהווים שיקולים משמעותיים שיש לבחון אותם ברמה האישית כל מקרה לגופו.

למה יש מחסור במינרלים?

מינרלים הם יסודות נפוצים בטבע ונצרכים בתזונה ממקורות שונים: מים לשתייה ולצרכי גידול מזון מהצומח ומהחי. הצורך במינרלים הוא חיוני ליצורים חיים ובלעדיהם לא יתכנו חיים בכלל, לכן ישנה חשיבות לשמור על רמות מספקות של מינרלים. כמות המינרלים מושפעת ישירות מכמות ריכוזם במזון שמקורם מהקרקע והמים. מחסור של מינרלים נובע ממספר סיבות שביניהם יש את הסיבות הסביבתיות כמו אדמות שסובלות ממחסור בשל חקלאות אינטנסיבית שלא מאפשרת לאדמה ולמערכת האקולוגית להתאושש באופן מספק.

יש גם מחסור במינרלים שנובע מהיכולת של הגוף לספוג את המינרלים, למינרלים יש אתרי ספיגה מסוימים במערכת העיכול לכן צירוף של מינרלים במזון גורמים "לתחרות" של מינרלים על אתרי הספיגה כך שאם יש בעיות במערכת העיכול שגורמים לבעיות ספיגה אז מדובר בכר נח לפיתוח חוסר. יחד עם זאת ישנם גורמי סיכון נוספים למחסור כמו גיל תרופות מסוימות איבוד דם מוגבר ועוד.

איך בוחרים תוסף תזונה איכותי?

מספר בלתי נתפס של אפשרויות בחירה עומדות בפני הצרכן לכל מוצר וחברות המייצרות תוספי תזונה צצות כפטריות אחרי הגשם ברחבי העולם כולו ואף בישראל, אך לצערנו הרב לא כל מה שנוצץ כוכב; ההשקעה במארז מהודר איננה בהכרח הבטחה למוצר איכותי יותר ומחיר גבוה יותר איננו בהכרח ערובה לתמורה טובה יותר עבור כספו של הצרכן! למרות שחשוב מאוד לקרוא את האותיות הקטנות, גם זה לא מבטיח לצרכן מוצר איכותי ותמורה טובה לכספו.

הרבה מהמידע המופיע על המארז איננו מספק ואף עלול להטעות, לשם דוגמה אביא מוצר שתופס פופולריות ובצדק מעולם פטריות המרפא. ככלל זהו שוק חם שגדל בקצב מסחרר בעולם כולו בעשור האחרון, אך בפרט פטריית הזחל ששמה הבוטני הינו קורדיספס סיננסיס (Cordyceps Sinensis). זהו מוצר המיוצר ממיצליום זהו שלב ראשוני בהתפתחות הפטרייה המצוי מתחת לאדמה ואיננו דומה לגוף הפרי השלם, המוצר הנמכר במרבית המקרים, למרות בקשת ארגון הבריאות האמריקאי המשגיח על יצור תוספי תזונה ותרופות (FDA), ללא כל ציון על האריזה המבדיל בין שלבי התפתחות הפטרייה, קרי תחת אותו שם בדיוק כמו הפטרייה השלמה. בין שני המוצרים קיים הבדל של מאות אחוזים מבחינת עלות חומר גלם אך הדבר לא תמיד בא לידי ביטוי במחיר לצרכן.

הליכי היצור והמיצוי הדרושים או חלקי הצמח מהם הופק המוצר, אף הם אינם מופיעים ברובם המכריע של המוצרים. הדבר יכול להביא לידי הטעיית הציבור לחשוב על מוצר של חברה מסוימת כמציאה ובפועל ההפך הוא הנכון. לשם דוגמה אביא את אחד מצמחי המרפא היקרים והפופולריים ביותר ברחבי העולם כולו, הפנקס ג'ינסנג (Panax Ginseng). זהו אחד מהצמחים הנחקרים ביותר ולשימוש בו היסטוריה בת אלפי שנים. החומר הפעיל במוצרים הנמצאים בשוק יכול לנוע בין 7% ל- 80% ג'ינסנוזידים. ההבדל בין מחירה של האבקה המופקת מעלי הצמח לבין מיצוי עצמתי המופק משורש הצמח הבוגר הוא כה משמעותי שבמקרים רבים המוצר הזול יוצא יקר פי כמה מבחינת כמות החומר הפעיל בתוך הכמוסות מהמוצר היקר.

לפניכם רשימת תוספי התזונה הכי מבוקשים על פי הסקרים האחרונים וגם טיפים חשובים לשימוש יעיל ובטוח בתוספי תזונה. כי אחרי הכל, למרות קלות הרכישה הם למעשה בדיוק כמו כל תרופה:

1. אומגה 3

קיימים שלושה סוגים של חומצות שומן אומגה 3: EPA ו-DHA המופקות מדגים, ו־ALA, המופקת ממקורות צמחיים כמו מרווה ופשתן. המומלצות ביותר על ידי ארגון IISFAL, החברה הבינלאומית למחקר חומצות שומן וליפידים, הן אלה המופקות מדגים, שכן כדי שגופנו יוכל להשתמש ב־ALA עליו להמירה תחילה ל־DHA ול־‭,EPA‬ ושיעור ההמרה המתקבל נמוך מאוד. למה זה טוב: למניעת מחלות לב, כלי דם ושבץ מוחי, להפחתת התנגודת לאינסולין, להפחתת הסיכון לדיכאון, לשיפור התפקוד הקוגניטיבי ולהתפתחות המוח ומערכת הראייה של עוברים ותינוקות, ואף למניעת מחלות כרוניות וסרטן. לאחרונה למשל, מצאה סקירת מחקרים שצריכה גבוהה של EPA ו־DHA קשורה לסיכון נמוך יותר לחלות בסרטן השד.

איך זה עובד: ל־DHA יש תפקיד מבני בקרומי התאים, והן דומיננטיות במיוחד במערכת העצבים, במוח ובעין. ל־EPA השפעה מיטיבה על הלב ועל כלי הדם, וכן למניעת דיכאון ולשיפור מצב הרוח, הקוגניציה והריכוז, שכן הן מסייעות לפעילות קולטנים שונים במוח ומסדירות את הולכת האותות העצביים.

2. ויטמין D

ויטמין D מככב כבר כמה שנים בראש רשימת תוספי התזונה, אחרי אומגה 3 וקו־אנזים ‭,Q10‬ ואף זכה לכינוי "אומגה 3 החדש‭."‬ השנה הוא עקף אפילו את הקו־אנזים ‭,Q10‬ כשעל פי סקר המגזין האמריקאי - הקונסיומר לאב (Consumer Lab) נוטלים אותו ‭55.5%‬ מהאמריקאים. למה זה טוב: אין כמעט מחלה שהוויטמין הזה לא נחקר בקשר אליה. הוא חיוני לטיפול באוסטיאופורוזיס ולמניעת שברים בגיל המבוגר; עוזר למנוע סוכרת מסוג 1 ומסוג ‭,2‬ סרטן ומחלות אוטואימוניות. רמות תקינות שלו חיוניות להפחתת הסיכון להתקפי לב, והוא מסייע גם במניעת השמנה ואפילו בשיפור הביצועים הספורטיביים.

אז איך זה באמת עובד: ויטמין D חיוני לספיגת הסידן במעי ובקליטתו ברקמת העצם, ולכן יש לו חשיבות רבה בבניית העצם ובשמירה על צפיפותה וחוזקה. הוא חשוב גם לשמירה על שיווי המשקל וכוח השרירים. כמו כן יש לו יכולת לווסת את מערכת החיסון ולעכב התפתחות תהליכים דלקתיים במנגנונים שונים בגוף. נמצא גם קשר בין רמות הוויטמין ובין תנגודת לאינסולין, המהווה את השלב הראשון בהתפתחות סוכרת מסוג ‭!2‬ כמה לקחת: בהתאם למידת החשיפה שלכם לשמש ולבדיקות הדם שלכם. הבדיקה נקראת ‭D25(OH)‬ והיא נמצאת בסל הבריאות.

3. קו-אנזים ‭Q10‬

גם אחרי העקיפה, קו אנזים ‭Q10‬ הוא עדיין אחד התוספים הפופולריים ביותר, ולמעשה הפופולריות שלו המשיכה לעלות גם השנה, כשעל פי סקר הקונסיומר לאב נוטלים אותו ‭54.1%‬ מהציבור. למה זה טוב: יעילות הטיפול בו נחקרה בהקשר לשורה ארוכה של מחלות, בהן מחלות סרטן, מחלות חניכיים ומיסב השן, סוכרת, הפרעות נוירולוגיות ואפילו הזדקנות. אך מרבית
תשומת הלב לתוסף זה מתרכזת בעשורים האחרונים במחלות לב וכלי הדם. אין המלצה גורפת למינון קבוע, ולכן יש להתאים את המינון הרצוי בעזרת הרופא תוך התייחסות למצב הבריאותי ולמחלות רקע.

איך זה עובד: הוא משמש בתפקיד מפתח בהפקת אנרגיה בתאים. בנוסף הוא פועל כנוגד חמצון רב עוצמה המחסל רדיקלים חופשיים עוד לפני שהם גורמים לנזק באמצעות הגנה על ה־DNA ועל דופנות התאים, וכן על מערכות אנזימתיות שונות הקשורות בחילוף החומרים בגוף. הריכוז הגבוה ביותר של קו־אנזים ‭Q10‬ נמצא בתאי שריר הלב, ומחקרים מצביעים על קשר הדוק בין מצבי אי ספיקת לב לחסר ב־‭Q10‬ ועל תוצאות חיוביות בשימוש בתוסף זה בחולים באי ספיקת לב. כמו כן, מאחר שתרופות מקבוצת הסטטינים, המשמשות להורדת כולסטרול, מורידות את רמות הקו־אנזים ‭Q10‬ בדם, נטילת תוסף ‭Q10‬ יכולה לסייע במניעת תופעות הלוואי של החסר.

4. פרוביוטיקה

גם תוספי פרוביוטיקה רשמו השנה עלייה ניכרת על פי סקרים בינלאומיים, בהם הסקר של המועצה לתזונה אחראית וסקר הקונסיומר לאב. למה זה טוב: למניעת מחלות זיהומיות בדרכי הנשימה והעיכול, בפרט אצל תינוקות וילדים, וכן לטיפול ולמניעה של זיהומים נרתיקיים. כמה מחקרים מצאו גם שלפרוביוטיקה אפקט הגנתי מפני מחלות דלקתיות במעי.

איך זה עובד: החיידקים הפרוביוטיים נקשרים לקולטנים בריריות המעי ומתחרים עם החיידקים הפתוגניים (מחוללי המחלות) על מקורות התזונה. כך הם מעכבים או מונעים מהחיידקים המזיקים להתיישב באתרים אלה ולחולל מחלות, ומפחיתים את נזקי הרעלנים המופרשים על ידיהם. כמה לקחת: ההמלצה למינונים משתנה בהתאם לריכוז החיידקים המופיעים בכמוסות המסחריות השונות.

5. ויטמין C

באופן מפתיע למדי הוויטמין המוכר הזה, שבּוּדד כבר ב־‭,1928‬ ממשיך גם כיום לככב ברשימת תוספי התזונה הפופולריים ביותר. על פי סקר הקונסיומר לאב, ‭41.2%‬ מהאמריקאים עדיין נוטלים אותו. למה זה טוב: תשומת לב רבה הוקדשה לוויכוח אם ויטמין C יעיל בטיפול בשפעת, אבל ויטמין C משתתף במאות תפקודים ביולוגיים בגופנו, והוא הוויטמין הנחקר ביותר. מלבד השתתפותו במערך ההגנה החיסונית של הגוף, הוא ממלא תפקידים חשובים במניעת מחלות לב וכלי דם ובהפחתת הסיכון לסוכרת ולסרטן, וחיוני לבריאות הרקמות, העור והעצמות.

איך זה עובד: מעבר להיותו נוגד חמצון (מסיס מים) הפועל להפחתת נזקי החמצון, לוויטמין C תפקיד חשוב בהפחתת רמות הכולסטרול, בסילוק עודפי הכולסטרול מהגוף ובעיכוב התפתחות טרשת עורקים. הוא משתתף גם בוויסות רמות האינסולין, ונחוץ גם לייצור הקולגן והאלסטין, ולכן חשוב לאיחוי רקמות, פצעים וכוויות ולשמירה על גמישות כלי הדם והעור. כמה לקחת: ההמלצות משתנות בהתאם למצב האינדיבידואלי ולהיקף הצריכה של פירות וירקות. למעשנים, חולים במחלות דלקתיות כרוניות וספורטאים מקצועיים, החשופים יותר לנזקי החמצון, ההמלצות הן ‭1,000‬ מ"ג ליום.

6. פיטו-סטרולים (סטרולים וסטנולים)

הפופולריות של תוספי תזונה המבוססים על רכיבים צמחיים אלה, המצויים באופן טבעי בשמנים שונים ממקור צמחי, תפסה תאוצה בשנים האחרונות, לאחר שרשויות הבריאות בעולם, כולל בישראל, אישרו שהם מסייעים להורדת הכולסטרול ה"רע" (LDL). למה זה טוב: בעיקר להורדת רמות ה־‭.LDL‬

איך זה עובד: הסטרולים והסטנולים הם תרכובות צמחיות בעלות מבנה כימי הדומה לזה של הכולסטרול. בשל הדמיון במבנה, הפיטו-סטרולים מתחרים למעשה עם הכולסטרול על הספיגה במעי ומפחיתים את ספיגת הכולסטרול. כמה לקחת: מחקרים מראים שנטילת מינון יומי של 2 גרם סטנולים או סטרולים מפחיתה את רמות ה־LDL ב־‭5%‬־‭.15%‬

7. כונדרואיטין וגלוקוזאמין

צמד החומרים הזה מהווה את אחד הפתרונות המומלצים על ידי איגודים בינלאומיים לבעיות מפרקים ועל ידי אורתופדים למצבי אוסטי-אוארטריטיס (דלקת מפרקים). לא מפתיע אם כן שעל פי סקרים שערכה המועצה לתזונה מבוקרת בארצות הברית, הם נמצאו כפופולריים הן בקרב הציבור והן בקרב האורתופדים, וש־‭73%‬ מהאורתופדים ממליצים עליהם למטופלים הסובלים מהבעיה. למה זה טוב: למניעה וטיפול באוסטי-אוארטריטיס.

איך זה עובד: תרכובות סוכריות אלה מהוות חומרי גלם לייצור רקמות החיבור והסחוסים, ומחקרים מדעיים רבים מצביעים על יעילותם בהקלה על כאבים, בשיפור התנועתיות ובהקטנת הדלקת המפרקית. כמה מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות הצביעו על כך שעשויה להיות להם השפעה מיטיבה גם על שימור סחוסי המפרק. כמה לקחת: המינונים שנבדקו במחקרים היו 800־‭1,200‬ מ"ג כונדרואיטין ליום ו־‭1,500‬ מ"ג גלוקוזאמין.

כללים לשימוש בטוח בתוספים:

1. התרחקו מתוספים שעל התווית שלהם לא מצוינת תכולה מפורטת. אם מטפל מסרב לפרט את הפורמולה ומרכיביה "מטעמי סודיות‭,"‬ מוטב לוותר עליה מטעמי בריאות.

2. יש תוספים שלא מומלץ ליטול אותם ללא פיקוח רפואי ובדיקות רפואיות. התוספים העיקריים בקטגוריה זו הם: ויטמין ‭,A‬ ויטמין B6, ויטמין K וברזל. לכן, כשהרופא רושם לכם מרשם לתרופה חדשה שלא נטלתם קודם לכן, הקפידו לדווח לו על כל תוסף שאתם נוטלים.

3.‬ אם אתם עומדים לעבור ניתוח ונוטלים תוספי תזונה, בעיקר ויטמין E או אומגה ‭,3‬ דווחו על כך לרופא.

4. אם אתם סובלים ממחלות, או להבדיל, אם אתן נשים הרות או מתכננות להיכנס להיריון, עדיף שלא תיקחו שום תוסף על דעת עצמכם.

‭.5‬ לתיקון חסר גבולי בברזל, בחומצה פולית או ב־‭B12‬ מספיקה בדרך כלל כמות קטנה מהתוסף (יש להתייעץ עם הרופא בנוגע למינון המדויק. שבועיים לאחר סיום הטיפול כדאי לבצע בדיקת דם חוזרת כדי לדעת אם כדאי להמשיך.

6. לא מומלץ לבצע בדיקות דם במהלך נטילת התוסף, שכן השימוש בו עלול למסך את הרמה האמיתית של החומרים בגוף. הפסיקו את נטילת התוסף כשבוע לפני הבדיקה.

בשורה התחתונה (מסקנה):

גילויי המדע בעשורים האחרונים מאשרים במקרים רבים את מה שברפואה המסורתית היה נהוג מזה אלפי שנים וצריכה נבונה של ויטמינים, מינרלים וצמחי מרפא אמנם עשויה להועיל לבריאותנו במידה רבה בין אם לשם תחזוקה, השלמת חסרים או כטיפול משלים לטיפול תרופתי, אך התאמה נכונה לכל אדם ובחירה נבונה של מוצר איננה עניין של מה בכך ודורשת ידע והעמקה.

את המינון יש לבחון במקרים רבים גם על פי רמת החומר הפעיל ויכולת הספיגה של המוצר בגוף ולא רק לפי כמות המיליגרם לכמוסה. כמו במקרים רבים אחרים יעוץ של בעל מקצוע, גם אם הוא מהווה הוצאה כלכלית בפני עצמה עשוי לחסוך אלפי שקלים בשנה וצריכה של מוצרים שהיעילות שלהם פחותה ואפילו למנוע צריכה של מוצרים שאין לנו בהם צורך כלל, כמו גם דיוק בהתאמה לצרכינו.

בברכה, סולומון יעקב
(מטפל אלטרנטיבי ומומחה לאיורוודה)


* מומלץ לבצע שיחת ייעוץ חינם!