עבור לאתר אמהוּת - הכל על הריון ולידה

שלחו להדפסה

דגימת סיסי שיליה

פורסם: 26.05.2011
בדיקת סיסי שיליה, דגימת סיסי שיליה, או ביופסיה של השיליה, הינה אחת משתי בדיקות פולשניות מקובלות שניתן לעשות בהריון (השניה היא דיקור מי שפיר, ונהוג לעשות בהריון רק אחת מבין שתי בדיקות אלה). בדיקת סיסי שיליה נעשית בין השבועות 10 – 13, וכרוכה בהוצאת מספר תאים משיליית העובר ברחם האם, על מנת לאבחן (ברמת וודאות הקרובה ל 100% דיוק) מומים כרומוזומליים כמו תסמונת דאון, סיסטיק פיברוזיס, X שביר, ואחרים, וכן פגמים גנטיים או מחלות תורשתיות שונות (אין אפשרות לאבחן מומים מבניים של מערכות העובר בבדיקה זו).


כיצד מתבצעת הבדיקה?

מתוך רחם האם נלקחים מספר תאי שיליה. תאי השיליה מכילים תאים עובריים, ואלה ייבדקו במעבדה לזיהוי מבנה הכרומוזומים והמידע הגנטי בתאי העובר.
ניתן לשלות תאי שיליה מתוך רחם האם הן דרך החדרת צינורית באופן וגינלי, והן בעזרת החדרת מחט דרך דופן הבטן אל הרחם. בחירת השיטה תלויה בעיקר במיקום השיליה (או השיליות, אם מדובר בהריון מרובה עוברים) בעת ביצוע הבדיקה, ובהחלטת הרופא המטפל. במידה והדגימה תתבצע באמצעות דקירת הבטן, יתבצע אילחוש מקומי של איזור הדקירה על ידי הרופא.

הבדיקה מלווה בבדיקת אולטרה סאונד לזיהוי וודאי של מיקום העובר ותנועותיו על מנת לא להתקרב אליו עם ציוד הבדיקה.

בכאחוז עד שני אחוזים מהדגימות המתבצעות יתקבלו תשובות לא ברורות ויומלץ על בדיקת דיקור מי שפיר בהמשך, להבהרת תוצאות הבדיקה.


מי יכולה לעשות בדיקת סיסי שיליה?

על פי הגדרות משרד הבריאות, יכולה לעשות דגימת סיסי שיליה במימון מלא, מי שמלאו לה 35 שנים לפחות עם תחילת ההריון או מי שילדה בעברה תינוק עם הפרעות כרומוזומליות, או מי שבדיקות הסקר הגנטיות טרום ההריון מצביעות על חשש למום גנטי או כרומוזומלי אצל העובר שלה.
ניתן לבצע דיקור סיסי שיליה בתשלום מלא על פי רצון האם בלבד וללא צורך באינדיקציה רפואית.


מה לאחר הבדיקה?

לאחר דגימת סיסי שיליה מומלץ לנוח במשך 48 שעות. אם מתחיל דימום, יש לפנות ללא דיחוי לקבלת סיוע רפואי.


תוך כמה זמן מתקבלות תוצאות הבדיקה?

אחד היתרונות בביצוע בדיקת סיסי שיליה על פני דיקור מי שפיר, הוא שהתוצאות מתקבלות במהרה – בדרך כלל בתוך שלושה ימים תוכלו לקבל את תוצאות הבדיקה.


הסיכון להפלה בבדיקת סיסי שיליה

בעוד הסיכון הסטטיסטי להפלה לאחר דיקור מי שפיר עומד על כחצי אחוז (הפלה של תינוק אחד מתוך כל מאתיים בדיקות), הסיכוי להפלה טבעית לאחר דגימת סיסי שיליה כפול מזה פי חמישה – ועומד על כ 2.5% (כלומר, הפלה של חמישה עוברים לכל מאתיים דגימות).