עבור לאתר אמהוּת - הכל על הריון ולידה

שלחו להדפסה

שבוע 9 להריון

פורסם: 24.05.2011
שבוע תשיעי עדיין אינו מביא עימו הקלה בנוגע לסממני ההריון שאת סובלת מהם כבר מעל חודש... אם את סובלת מסממני ההריון באופן שמקשה עלייך לנהל את חייך (צרבות, בחילות, כאבי בטן, תחושות מלאות, נפיחות, או גודש בשדיים, שינויים הורמונליים ושינויים מהירים במצב הרוח, ועוד...), היוועצי באיש מקצוע וחפשי הקלה. אל תשללי תרופות סבתא – ישנן שפע של עצות וטיפים שיסייעו לך להקל את המיחושים וההפרעות שאת אולי סובלת מהם כעת...
אם אינך סובלת ממיחושים כלל או שהם לא מפריעים לך במיוחד – נאחל לך לידה ואימהות נעימים כמו ההריון..

אם תתבונני בדמותך הנשקפת אלייך מהמראה, סביר להניח שכבר תוכלי לזהות שינויים ברורים במבנה גופך – קו המותן מתחיל להיעלם, השדיים תופחים (ייצור החלב בהם כבר החל, אם כי את אינך יכולה לראות זאת עדיין), ואולי צמחה לה כרס קטנה (או גדלה זו שכבר הייתה) שמסמנת את האורח שחי ברחמך. מראה גופך עדיין אינו הריוני במלוא מובן המילה ואולי כעת את פשוט נראית לעצמך כאילו העלית במשקל. זיכרי – זה הזמן שבו עליה במשקל היא סימן חיובי. עלייך להקפיד לאכול נכון, לצרוך בשפע מכל אבות המזון, לאכול פירות וירקות טריים ושטופים היטב, ולשמוח על כל עליה במשקל – העלייה שלך במשקל מסמלת את התפתחותו של התינוק שלך.

אם את "אוכלת בשביל שניים" – דעי כי אין הכרח לעשות כן. עבור עצמך ועבור תינוקך, תעשי טוב אם תצמצמי את כמות הסוכרים שאת צורכת, כמו גם את כמות האוכל המשומן והמטוגן. באוכלים כאלה יש מעט מאוד חומרים תזונתיים איכותיים. איכלי בשפע, אבל ביחרי במזונות שיחזקו אותך ואת תינוקך – ירקות טריים או מבושלים, חלבונים, בשר ועוף, פחמימות ולחמים במידה, גבינות, והקפידי לצרוך שפע של סידן ושל ברזל לתמיכה בהתפתחות תינוקך. אל תשכחי לשתות כשני ליטר מים ליום.


מה קורה עם התינוק שלך?

העובר שלך השבוע שוקל כעשרים גרם, ואורכו כשלושה סנטימטרים (כגודל עינב גדול).
בשבוע זה הזנב של תינוקך צפוי להיעלם, וגופו יתחיל להיראות כמו גוף של תינוק, של אדם. עוד העובר שלך מקבל השבוע את זקיקי השיער שלו, ופטמותיו מתחילות להיראות. העובר שלך כבר זז ומניע את גפיו ברחמך, אבל את עדיין לא מרגישה בכך.

התפתחות איברי המין הפנימיים שלו (או שלה) ממשיכה בשבוע זה, אולם עדיין לא ניכרת התפתחות של איברי מין חיצוניים, ובבדיקת אולטרה סאונד עדיין לא ניתן לקבוע אם יש לך בן או בת בבטן. במרבית המקרים ניתן לקבוע בוודאות את מין העובר רק בסביבות שבוע 20, וגם אם לפעמים הרופא שלך משער קודם לכן את מין היילוד – לעיתים השערה זו מתבררת כלא נכונה.
למרות שתינוקך אינו נושם בבטן והוא מוקף במים, בשלב זה מתחילה הסרעפת שלו להיווצר. בהמשך, הוא יתאמן בנשימה על ידי נשימת מי השפיר שברחם.


בדיקות, טיפולים, סידורים...

בשבוע זה ניתן לבצע בדיקת סיסי שיליה. זוהי בדיקה שיכולה במקרים מסויימים להחליף את דיקור מי השפיר שמתבצע בשבועות מתקדמים יותר של ההריון. בבדיקה זו ניתן לזהות פגמים גנטיים מסויימים, כמו תסמונת דאון, X שביר, אנמיה חרמשית, סיסטיק פיברוזיס, ועוד.
אם את מעל גיל 35, בעלת תוצאות חיוביות בבדיקות הגנטיות או בעלת היסטוריה של הופעת מחלות גנטיות במשפחה, כדאי שתשקלי לעבור את בדיקת סיסי השיליה.


נקודות לזכור לשבוע זה:

זה הזמן להמשיך ולאכול נכון. את מתמודדת, קרוב לוודאי, עם שפע של סממני הריון, עם תשוקות עוצמתיות למיני מאכלים כאלה ואחרים, ואין ספק שהתקופה מאתגרת. עם זאת, השתדלי לבחור את המזונות שתצרכי מתוך התחשבות בצרכים שלך, ושל תינוקך, ולאכול בריא.

אם עוד לא הצטיידת בביגוד נוח, בחזיות הנקה, גוזיות, או חזיות תומכות ורחבות יותר, זה הזמן לעשות כן. את כנראה תמשיכי לגדול מעכשיו ועד עוד כשבעה-שמונה חודשים, לכן מוטב שתדאגי למלתחה נוחה בתקופה זו.

זה הזמן להקפיד במיוחד על היגיינה – אם עור פנייך מתייבש או שומני, טפלי בו בעזרת תכשירים מתאימים ושיטפי אותו היטב.

חשוב מאוד להקפיד על היגיינת הפה והשיניים בזמן ההריון, מפני שהימצאות הורמוני ההריון בגופך, ביחד עם ההקאות החומציות שאולי את חווה, והתצרוכת המוגברת של סידן שנובעת מהימצאות העובר בגופך, כל אלה משפיעות על משק הסידן שלך ועל איכות ועמידות שינייך. השתדלי, אם כן, לצחצח שיניים פעמיים ביום, לאכול הרבה מוצרי חלב מועשרים בסידן, להפריד צריכת סידן מצריכת ברזל ומאכלים חומציים, ולהשתדל להמנע מדברי מתיקה, במיוחד כאלה דביקים שנתקעים לנו בין השיניים...

צפי בסרטון התפתחות העובר שבועות 1-9: