עבור לאתר אמהוּת - הכל על הריון ולידה

שלחו להדפסה

זכויות אישה בהריון – לאחר הלידה

פורסם: 08.10.2011
ילדת? מזל טוב! אם היית שכירה במהלך ההריון, מגיעות לך זכויות והטבות ייחודיות לנשים לאחר לידה.


חופשת לידה

לכבוד הלידה, ובתנאי שצברת וותק של מעל 12 חודשי עבודה אצל אותו מעביד, מגיעים לך עשרים ושישה שבועות של חופשת לידה, מהם ארבעה עשר שבועות בתשלום מלא (מטעם הביטוח הלאומי). את שבועות החופש הללו תוכלי לקחת בכל דרך שתבחרי, החל משבעה שבועות טרם תאריך הלידה המשוער שלך, ועד לאחר הלידה (כלומר, את מוזמנת לצאת לחופשה כבר מאמצע חודש שמיני, אבל חופשה זו תהיה על חשבון חופשת הלידה שלך לאחר הלידה עצמה). במהלך חופשת הלידה שלך את ממשיכה לצבור וותק ותנאים סוציאליים, על פי חוק.

במהלך חופשת הלידה שלך חל עלייך איסור על פי חוק לעבוד. אם יתגלה כי אכן עבדת במהלך חופשת הלידה שלך, הביטוח הלאומי ידרוש לקבל בחזרה את דמי הלידה שקיבלת כנגד הפסד המשכורת שלך בימי חופשת הלידה.

זכותך לבחור את אורך חופשת הלידה שתיקחי, בין 14 ל 26 שבועות, והמעביד מחויב על פי חוק לקיים את בחירתך, ובתנאי שהודעת לו שלושה שבועות מראש על תאריך חזרתך לעבודה. בנוסף, אסור למעביד לפטר אותך במשך שישים ימים מתום חופשת הלידה שלך.

אם גם את וגם בעלך שכירים, תוכלי לחלוק איתו את חופשת הלידה שלך – בעלך זכאי על פי חוק "לקבל" ממך עד מחצית מימי חופשת הלידה שלך.

אם עבדת פחות משנים עשר חודשים אצל אותו המעביד, מגיע לך שבעה שבועות בלבד של חופשת לידה בתשלום, ועוד שבעה שבועות לבחירתך של חופשת לידה ללא תשלום, בהם הוותק שלך נצבר ומקום העבודה שלך מובטח לך לכשתשובי מחופשת הלידה שלך.

אם ילדת תאומים או יותר, תוארך חופשת הלידה שלך בשלושה שבועות נוספים עבור כל תינוק חדש, החל מהשני.

בנוסף, יולדת יכולה להאריך את חופשת הלידה שלה לעד כדי רבע מחודשי העבודה הצבורים שלה אצל אותו המעביד או עד שנה (הקצר מבין השניים), ללא תשלום וללא צורך בהסכמה מטעם המעביד שלך.


שעת הנקה

בארבעת החודשים הראשונים מיום סיום חופשת הלידה ועבור עובדת שעובדת במשרה מלאה, זכאית האם הטריה לשעת הנקה, בה תוכלי לשאוב חלב, או להניק את תינוקך. זמן שעת ההנקה על פי החוק ייקבע על פי המעביד (כלומר, זו זכותו של המעביד לקבוע מתי תוכלי לקחת את שעת ההנקה היומית שלך).


איסור פיטורי עובדת לאחר לידה

חל איסור על המעביד שלך לפטר אותך בתוך 60 הימים מיום שובך לעבודה. בנוסף, בתוך תשעת החודשים שלאחר שובך מחופשת הלידה, קמה לך זכות להתפטר בדין מפוטרת, בטענה של "הצורך לטפל בילד". כלומר, זכותך לטעון כי את מעוניינת להתפטר מעבודתך על מנת לטפל בתינוק החדש שלך, ותקבלי פיצויי פיטורין ואת מלוא זכויותיו של מי שפיטרו אותו.


מענק לידה

מענק לידה הינו סכום חד פעמי שמתקבל לאחר הלידה מטעם הביטוח הלאומי. נכון לשנת 2011, סכומי מענק הלידה היו כדלקמן:
עבור ילד ראשון – כ 1,600 ₪; עבור ילד שני – כ 750 ₪; עבור כל ילד נוסף – כ – 500 ₪; עבור תאומים – כ 8,300 ₪; עבור שלישייה – כ – 12,400 ₪.