עבור לאתר אמהוּת - הכל על הריון ולידה

שלחו להדפסה

שבוע 18 להריון

פורסם: 03.06.2011
עם כל שבוע שעובר את גדלה משמעותית, ואיתך גדלים גם העובר שלך ו... התיאבון שלך. זה נכון, את אוכלת בשביל שניים, אבל כמובן, אין זה אומר שאת צריכה לאכול פי שתיים. אם חשוב לך להזין את תינוקך באופן בריא, חשוב שתקפידי לאכול בריא, לצרוך מינימום של סוכרים וחומרים מעובדים, ולהמשיך לאכול שפע של חלבונים, סיבים תזונתיים (במיוחד אם מערכת העיכול שלך מתחילה לסבול מההריון, ואת מתחילה לסבול מעצירות), ויטמינים ומינרלים, וכן תוספי תזונה לפי הצורך. אל תשכחי לשתות לפחות שני ליטרים של מים בכל יום!

בשלב זה של ההריון מתחילים להופיע סממני הריון חדשים, הנובעים מגודלך ומהעלייה המשמעותית בנפח הדם שלך – סחרחורות ותחושת חוסר יציבות, כאבי בטן, גב, רגליים, ועוד... השתדלי להתלבש נוח ולקום באיטיות משכיבה לישיבה או מישיבה לעמידה, על מנת להפחית את הלחץ על מערכת הדם שלך ולא להוריד את לחץ הדם שלך בפתאומיות בעת מעבר פתאומי מתנוחה לתנוחה.

אם את מתקשה למצוא תנוחה נוחה לשינה, תוכלי להיעזר במספר כריות ולרפד את איזור הבטן, הגב, והשדיים, או לרכוש כרית הריון ארוכה שתשרת אותך לארוך כל שבועות ההריון, לאחר הלידה ובהנקה.


מה קורה עם התינוק שלך?

התינוק שלך גדל בקצב מסחרר והוא שוקל כעת כמעט מאתיים גרם! הוא שומע כעת את רעשי גופך וגם רעשים מחוץ לגוף (שכן מי השפיר שהוא נמצא בתוכם משמשים מוליך ברור וצלול לקולות הגוף ואלה המגיעים מחוץ לגוף). אם את מדמיינת שסביבת התינוק שלך היא שקטה ונינוחה – חישבי שוב! נהוג להשוות את רעשי מערכת העיכול, הלמות הלב והרחשים שהעובר שלך נחשף אליהם, לכמות הרעשים אליהם נחשף אדם מבוגר ב... שדה תעופה סואן!
עם זאת – התינוק שלך שומע אותך ברור וחלק כשאת מדברת. את מוזמנת להתחיל לתקשר איתו, ולהכיר לו את קולך האוהב.
השבוע יתפתחו באצבעותיו של התינוק שלך כריות האצבעות שלו וטביעות האצבעות הייחודיות לו.
אם עדיין לא הרגשת את תנועות העובר שלך, את צפוייה לחוש בהן בקרוב מאוד.
עוד התפתחות מסעירה אצל תינוקך, היא התפתחות שיכבת מיילין, שעוטפת את תאי העצב ומאפשרת תפקוד תקין של איברי הגוף והעברה עצבית של מסרים בגוף.

העובר שלך מבלה את מרבית שעות היום שלו בשינה, ויש האומרים שהוא כבר חולם בשנתו...


תנועות העובר כאינדיקציה לשלומו

בשלבים מתקדמים יותר של ההריון תתבקשי לעקוב אחר כמות ואיכות תנועות העובר שלך. כרגע, העובר שלך עוד קטן ואת לא חשה בכל תנועותיו, כנראה שגם לא במרביתן. הוא פשוט קטן מדי. לכן, את חשה רק בתנועות הגדולות במיוחד שלו. בשלב זה אינך צריכה לדאוג אם אינך חשה בתנועות העובר, גם במשך יום שלם. לקראת שבוע 20, יהיה חשוב שתשימי לב לתנועות העובר שלך.


בדיקות, טיפולים, סידורים...

יש לך עוד שבועיים לביצוע בדיקת חלבון עוברי, ומוטב מוקדם ממאוחר – אם עוד לא ביצעת סקר חלבון עוברי, תוכלי לעשות כן השבוע.

דגימת מי שפיר נהוג לערוך בארץ עד סוף השבוע ה 20 להריון, אם כי במקרים מסויימים ניתן לערוך את הבדיקה גם לאחר מכן. אם יש בדעתך לעבור דגימת מי שפיר או שהבדיקות שלך מצביעות על כך שכדאי לבדוק את המבנה הכרומוזומאלי של תינוקך - מומלץ לערוך בדיקות אלה מוקדם ככל האפשר.


נקודות לזכור לשבוע זה:

התינוק שלך כבר גדול בבטנך, ובקרוב מאוד כבר יוכל להסתדר מחוץ לרחם. זה הזמן להתחיל לחשוב על הלידה – מצאי לך קורס הכנה ללידה אם יש בדעתך להשתתף באחד; חפשי דולה או תומכת לידה אם תרצי סיוע כזה בזמן הלידה; זה הזמן להתחיל לחשוב על שם לתינוק, רהיטים עבורו, וכדומה...

צפי בסרטון התפתחות העובר שבועות 15-20: