עבור לאתר אמהוּת - הכל על הריון ולידה
שלחו להדפסה
שבוע 19 להריון
פורסם: 06.06.2011
את מתקרבת בצעדי ענק למחצית השנייה של ההריון שלך, ואם עוד לא הרגשת את התינוק שלך זז ברחמך, כנראה שבקרוב מאוד תרגישי בו. הבטן שלך מתחילה לתפוח לכיוון הסרעפת, וייתכן שבשלב זה, או בקרוב, הנשימה שלך תהפוך שטוחה יותר, ויהיה לך קשה למלא את הריאות באוויר.
הבטן כבר גדולה יחסית וייתכן ששרירים שונים, כמו שרירי הגב, המפשעה, הרגליים או הבטן התחתונה, מתחילים "להודיע" שהם מתעייפים. מכיוון שסוף ההריון בלידה, מומלץ שתמצאי דרך להתרענן – עיסוי (המיועד לנשים הרות), תנוחה טובה לשנת הלילה (רפדי את עצמך בכריות נוחות), תזונה בריאה ופעילות גופנית מתונה, יעשו עבורך פלאים.
אם לאחרונה צצו בעורך איזורים או כתמים כהים – אל דאגה! מדובר בתופעה מוכרת להריון, שנגרמת (שוב) מעודפים שונים בגופך (והפעם – עודף מהצבען (פיגמנט) מלנין). אין הרבה מה לעשות נגד הכתמים שכבר הופיעו, אבל הימנעות מחשיפה ישירה לשמש ומריחת קרם הגנה איכותי עם כל יציאה החוצה – יכולים למנוע הופעה של כתמים חדשים. אלה שהופיעו במרבית המקרים ייעלמו לאחר הלידה.
גם גרד או יובש בעור, פריחה או סימני מתיחה באיזורי הנמתחים הם תופעות נפוצות, ואלא אם הגרד משבש את שיגרת יומך, את מוזמנת להתעלם מתופעות אלה ולקוות שהכל ייעלם מייד לאחר הלידה...
אם את דווקא מרגישה רגועה ביחס לשבועות שחלפו, ייתכן שזה קשור להתרופפות כלי הדם שלך המביאה לירידה בלחץ הדם.
איך זה מרגיש כשהתינוק זז בבטן?
אם את בהריון ראשון, בהתחלה כנראה שלא תהיי בטוחה שזה זה... בתקופה שתינוקך הופך גדול דיו על מנת שתוכלי לחוש בתנועות גפיו, התנועות הללו יורגשו כמו בועיות של סודה בבטן, כמו דגיגים שוחים, או כמו קרקורי רעב.. זו תהיה לך תחושה חדשה, שכמותה לא חשת בעבר, ואת לא תדעי לומר (כנראה) שזהו התינוק שלך. אבל, תחושי בו על בסיס קבוע יותר ויותר, והתנועות יתחדדו ויהפכו ברורות יותר (עם גדילתו), ובהמשך את לא רק תדעי בוודאות שהוא זז, ייתכן אפילו שתדעי איזה איבר בגופו הוא מזיז.
מה קורה עם התינוק שלך?
התינוק שלך כבר כמעט בגודל של בננה! אורכו קצת פחות מ 20 סנטימטרים, ומשקלו – כרבע קילו! (כ 250 גרם).
השבוע מתפתחים בעיקר תאי מוחו של התינוק שלך, ובמיוחד תאי העצב המוטוריים – אלה המעבירים פקודות ממוחו לאיבריו של התינוק, ומייצרים תנועה. בשלב זה מתפתחת היכולת שלו להניע את איברי גופו באופן רצוני. את האמנות של הנעת גפיו באופן רצוני, אגב, הוא יחקור עוד כשנה לאחר לידתו...
עורו של תינוקך עדיין מכוסה בפלומת שיער דקיקה שתנשור בסביבות השבוע ה 40 להריון (אם יוולד קודם, ייתכן שתספיקי לראות שכבה זו...), ובשיכבת שומן לבנבנה הנקראת ורניקס, שתעטוף ותגן על עורו עד שהמיילדת תנגב אותה מגופו. דרך אגב, יש יולדות שמתנגדות לניגוב הורניקס מעל עור התינוק, ואולי כדאי שגם את תקראי קצת בעניין ותבחרי את עמדתך בנושא בדיקות וטיפולים המוצעים לתינוק מייד לאחר לידתו.
בשלב זה של ההריון, התינוק שלך מפתח הרגלי שינה ותנוחת שינה אהובים, וייתכן שאת יכולה לשים לב, אם את כבר חשה בתנועותיו, מה "מקפיץ" אותו, ואילו שיעורים באוניברסיטה או תכניות טלוויזיה משעממות אותו עד הירדמות...
בדיקות, טיפולים, סידורים...
עוד לא מאוחר לבצע בדיקת סקר משולש (או מרובע), המסייעת – בשילוב עם תוצאות
השקיפות העורפית, לזיהוי מוקדם של מומים כרומוזומליים כמו תסמונת דאון.
גם
דיקור מי שפיר ניתן עוד לעשות בשבוע זה, אם ישנה אינדיקציה רפואית לכך.
מומלץ שתתחילי להתארגן לקראת הלידה והאימהות – התחילי להתעניין בריהוט, מוצרים, ואביזרים עבור התינוק שלך, התחילי לחפש שם עבורו (או עבורה), לדמיין איך תרצי שהלידה שלך תתפתח (תוכלי לקרוא ספרים העוסקים בסוגים שונים של לידות, ולפתח לעצמך דעה בנושא), ועוד.
נקודות לזכור לשבוע זה:
את מוזמנת להמשיך ולשמור על שיגרת חיים בריאה ככל האפשר. המשיכי לתכנן תזונה בריאה, הקפידי על פעילות גופנית מתונה ומהנה, והימנעי מצריכה רעלים ומזיקים.
במיוחד אם את סובלת מתופעות עור, כמו יובש, גרד, או פריחה, חשוב שתשתי הרבה מים (לפחות שני ליטרים של מים זכים וצוננים בכל יום). שתייה מרובה של מים תקל על היובש, הגרד, האדמומיות והפריחות. בנוסף, שתיה מועטת מדי עשויה לגרום לעוברך נזק של ממש ולזרז את בוא ההתכווצויות ברחם ואפילו הצירים.
צפי בסרטון התפתחות העובר שבועות 15-20:
אתר אמהוּת לא מהווה תחליף לחוות דעת מקצועית של מומחה חיצוני. הנהלת האתר מתנערת מכל אחריות לכל נזק שנגרם או עלול להיגרם עקב השימוש באתר.
כל הזכויות שמורות © 2011 - www.motherhood.co.il