עבור לאתר אמהוּת - הכל על הריון ולידה
שלחו להדפסה
הלידה – השלב הלטנטי
פורסם: 29.07.2011
תהליך הלידה נחלק למספר שלבים עיקריים – הראשון הוא זה שבו הגוף מתכונן ללידה, ופיסיולוגית צוואר הרחם נפתח ונמחק, וגם הוא נחלק למספר שלבים.
בשלב הלטנטי, השלב המכין את הגוף ללידה, אנו נכנסות לתהליך הלידה וחוות קשת של רגשות בנוגע אליה. השלב הלטנטי יוביל אותנו לפתיחה של צוואר הרחם ברוחב של כשלושה סנטימטרים, ולאחריה יגיע
השלב האקטיבי, בו הצירים יקבלו אופי אחר, והוא יסתיים בפתיחה מלאה.
מה קורה בשלב הלטנטי של הלידה?
בסוף התפתחות העובר, כשהוא כבר מוכן ללידה, וכשבועיים טרם הלידה, מתחיל הגוף להפריש הורמונים שמסייעים להתרככות רקמות הרחם ולתחילת הלידה. בשלב זה של ההריון, ייתכן ותהיה פתיחה או מחיקה של צוואר הרחם שאינה מורגשת. על פי רוב, כבר בשבועות מתקדמים אלה, חשה האם לעתיד צירים וכאבי בטן אולם אלה אינם צירי לידה, כלומר, אכן מדובר בהתכווצויות של הרחם, אולם התכווצויות אלה אינן מקדמות את התינוק בתעלת הלידה ואינן משפיעות על מחיקה ופתיחה של צוואר הרחם.
צוואר הרחם הינו צינור באורך של כשלושה סנטימטרים ובעל שני סוגרים. צינור זה מחבר בין הרחם לנרתיק, ומכיוון שבמהלך הלידה יעבור בו תינוק, בתהליך המקדים של הלידה יהפוך צינור זה לקצר הרבה יותר ורחב הרבה יותר (ברוחב כעשרה סנטימטרים, או מה שפעם קראו לו פתיחה של חמש אצבעות). בשלב הלטנטי של הצירים, המטרה הפיזיולוגית היא תחילת התהליך, וההתחלה עשויה להיות איטית ומעייפת, אבל בדרך כלל לא מאוד כואבת (לכן מכנים שלב זה השלב הלטנטי – החבוי או הסמוי, השלב שעשוי להתפתח גם מבלי שהאישה תשים לב אליו).
כמה זמן זה לוקח?
רבות מאיתנו גילו שהן נמצאות בשלב הלטנטי, המקדים של הלידה, רק בביקור שגרתי אצל רופא הנשים. המשמעות היא, ששלב זה אינו מעיב על שיגרת חיינו, אינו כואב. הוא יכול להימשך כל זמן בין שעה אחת לשבועות מספר.
איך את יכולה לעזור לעצמך?
אנחנו תקווה כי הגעת לשלב זה כשאת במצב גופני סביר (את לא חייבת לרוץ מרתון, אבל יועיל לך אם תוכלי ללכת מאתיים מטרים... ובעיקר תועיל גמישות של שרירים, במיוחד שרירי הבטן והאגן), זה הזמן לנוח – נמליץ לך לקחת חופש מכל מה שאפשר לקחת ממנו חופש, לנוח בשכיבה שעות רבות, לאכול היטב, לשתות המון מים (לפחות שני ליטרים של מים זכים ביום, מים זכים בלבד. אם את שותה עוד משקאות אל תכניסי אותם לספירה זו), ולהתכונן רגשית ופיסית לתהליך שאת הולכת לעבור.
נשימות עמוקות ורגועות אל הבטן יסייעו לך להתרכז, למצוא את המרכז השקט שלך לקראת הלידה, ולמצוא בעצמך את הכוחות שיש בך מקדמת דנא, לעבור את תהליך הלידה ולהפוך, בקרוב,
לאמא.
זה אולי גם הזמן לדבר עם התינוק שלך, לספר לו שאת ושאר משפחתו מחכים לו כאן, שבקרוב תיפגשו. תוכלי להרוויח רבות מתכנון הלידה שלך, תוכלי ממש לדמיין אותה על כל שלביה ולהתמודד עם הקשיים והמורכבות שבתהליך ככל שתוכלי מראש.
אם עוד אין לך
תכנית לידה, נמליץ לך לשקול כתיבת אחת כזו, על מנת שהמלווים שלך והצוות הרפואי שיטפל בך יידעו מה ציפיותייך מהלידה ויותר מכך, על מנת שאת תהיי פנויה לחוות את התהליך ולא תצטרכי לעסוק בסידורים או לנהל את הצוות שלך.
אתר אמהוּת לא מהווה תחליף לחוות דעת מקצועית של מומחה חיצוני. הנהלת האתר מתנערת מכל אחריות לכל נזק שנגרם או עלול להיגרם עקב השימוש באתר.
כל הזכויות שמורות © 2011 - www.motherhood.co.il