עבור לאתר אמהוּת - הכל על הריון ולידה

שלחו להדפסה

הריון מרובה עוברים

פורסם: 17.11.2013
הריון מרובה עוברים הוא שמחה כפולה ומכופלת - בפעם אחת, אפשר לקבל שני תינוקות או יותר, ואם הם לא זהים - אפילו ממינים שונים. אבל, ההריון עצמו הוא בדרך כלל (לא תמיד) קשה יותר, והמעקב אחריו שונה. במאמר שלפניכם - הכל אודות הריונות מרובי עוברים.


איך זה קורה?

הריון מרובה עוברים מתרחש באחת משתי דרכים:
הראשונה מייצרת עוברים לא זהים, והיא מתרחשת כאשר בשל פגם בתהליך הביוץ משתחררות יותר מביצית אחת לכיוון החצוצרות. במקרה הזה בדרך כלל יכולה כל ביצית להתאחד עם תא זרע ולהפוך עובר. התינוקות שמתפתחים במהלך ההריון חולקים את אותו הרחם באותו הזמן, אבל הם שונים לחלוטין, ממש כמו אחים שאינם בני אותו הגיל.
הדרך השנייה מייצרת עוברים זהים, ומה שמתרחש במקרה זה הוא התחלקות לא סטנדרטית של ביצית מופרה אחת. מסיבה שאינה ברורה לרופאים, בתחילת התהליך של התחלקות הזיגוטה (הביצית המופרה), היא עשויה להתחלק לשני עוברים במקום להתפתח לעובר אחד. במקרה הזה, ייווצרו תינוקות זהים במידע הגנטי שלהם, מפני שהם נוצרו מאותה ביצית ומאותו זרע בודד.


שכיחותם של הריונות מרובי עוברים

הריונות מרובי עוברים אינם שכיחים באופן טבעי (מפני שאישה בדרך כלל מייצרת ביצית אחת המיועדת להפריה בכל חודש), ושכיחותם עלתה בשנים האחרונות כתוצאה מהגידול בטיפולי פריון (המשפיעים על פי רוב באמצעות הורמונים על כמות הביציות המשתחררות עם כל ביוץ אצל האם לעתיד).
השכיחות להריון מרובה עוברים עומדת על כ 10% בממוצע, ועולה משמעותית ככל שהאישה מבוגרת יותר (שוב, בשל השימוש בטיפולי פוריות והורמונים), לדוגמה, בהריונות מעל גיל 45 השכיחות של הריונות מרובי עוברים היא מעל 55%!


הסיכונים בהריון מרובה עוברים

על אף שהריון מרובה עוברים אינו תמיד קשה או אפילו כבד יותר מהריון בעל עובר רגיל, הריון מרובה עוברים נחשב תמיד הריון בסיכון גבוה, ו"בזכות" זאת, סל הטיפולים והבדיקות בהריון מרובה עוברים אינו זהה לזה של הריון של עובר אחד - המעקב יהיה קפדני יותר, הבדיקות יפורשו באופן שונה מעט והאם לעתיד תתבקש להיות ערה יותר למתרחש בגופה.
בשלושת החודשים הראשונים להריון, הסיכוי להפלה גבוה יותר מזה שבהריון עם עובר יחיד. גם הסיכוי לדימום בשליש הראשון של ההריון הוא גבוה יותר.
גם לאחר שלושת החודשים הראשונים, הסיכוי לסיבוכים אצל אחד מהעוברים גדולים מהסיכויים לסיבוכים בהריון "רגיל".
אצל האם לעתיד, הסיכונים הקיימים במהלך ההריון (יתר לחץ דם, סוכרת הריון, וכדומה) בסיכוי גבוה יותר להתרחשות בהריון מרובה עוברים.
הסיכוי ללידה מוקדמת (שזה גם חיסרון וגם יתרון...) גדול בהריון מרובה עוברים.
בהריון עם תאומים חשוב במיוחד להקפיד על כל הבדיקות והמעקבים הנדרשים. ואחרי שאמרנו את כל זה, מרבית ההריונות לתאומים מסתיימים באם בריאה שמחבקת שני תינוקות חדשים, גם אם כמה שבועות מוקדם מהמקובל.


לא הייתי רוצה הריון מרובה עוברים...

אם עובדת ריבוי העוברים מתגלה בתחילת ההריון, ניתן "לדלל" עוברים ולהפחית את כמות העוברים בהריון. הדילול מתבצע על ידי הזרקה מדוייקת של חומר ישירות אל ליבו של העובר. החומר מפסיק את פעימות הלב. הפעולה היא מורכבת ומסוכנת, ועשויה להביא לסיום ההריון כולו או לזיהום שישפיע על בריאות מערכת הרבייה של האמא לעתיד ועל יכולתה להרות שוב. יש גם, כמובן, שאלה מוסרית בדילול עוברים.


ולסיכום...

יש מבינינו שחושבות שהריון מרובה עוברים "חוסך עבודה" - ב"מכה אחת" מגיעים כמה תינוקות וחוסכים לנו את הצורך (או הרצון) בהריונות נוספים לאחר מכן... עם זאת, חשוב לדעת כי הריון מרובה עוברים דורש ניטור קפדני ותשומת לב מרובה מצד האם, בדרך לשני תינוקות שמחים שיגדלו זה לצד זה...